13-12-2017

Inconstitucionalitat i vulneració de drets fonamentals que comporta l’aplicació de l’article 155

El Col·lectiu Praga i la Comisssió de Defensa dels Drets de la Persona de l’ICAB van organitzar un acte el dia 1 de desembre sobre les mesures de desplegament a Catalunya de l’article 155 CE. A continuació podeu veure les conclusions a que es va arribar, que sens dubte són demolidores:

CONCLUSIONS SOBRE LA INCONSTITUCIONALITAT I LA VULNERACIÓ DE DRETS FONAMENTALS QUE COMPORTEN LES MESURES APLICADES A CATALUNYA PEL GOVERN DE L’ ESTAT, VIA ARTICLE 155CE. ACTE CELEBRAT AL COL·LEGI DE L’ADVOCACIA DE BARCELONA I ORGANITZAT PER LA COMISSIÓ DE DEFENSA DE L’ ICAB I PEL COL·LECTIU PRAGA.

Les mesures adoptades i aplicades a Catalunya pel Govern del PP, amb el suport del PSOE i de Ciudadanos, i aprovades pel Senat, són inconstitucionals per les següents raons:

 PRIMERA.- El requeriment previ fet pel Govern del Partit Popular al Govern de la Generalitat vulnera l’article 155CE en tant que no indica quines són les obligacions constitucionals que s’afirmen incomplertes i no defineix el marc ni la finalitat legítima de les mesures que es pretenen adoptar.

 SEGONA.- La tramitació de la sol·licitud pel Senat també és inconstitucional: el Senat no va complir amb la seva funció constitucional de control, perquè les mesures proposades i finalment aprovades són propostes genèriques i de decisió futura que es deixen en mans del propi Govern de l’Estat.

 TERCERA.- Les mesures adoptades pel Govern de l’Estat no s’ajusten als principis jurídics de concreció, de necessitat i idoneïtat i de proporcionalitat, de manera que no responen a les finalitats previstes en el propi text de l’article 155 CE, que només permet les mesures indispensables per obligar al compliment de les obligacions constitucionals incomplertes o per protegir l’ interès general.

 QUARTA.- L’ article 155CE no permet substituir a les autoritats catalanes, ni desapoderar-les de les seves competències i funcions. Les mesures que l’ article 155 preveu són, exclusivament, d’execució i han de ser adoptades i aplicades de manera restrictiva, mai amb el caràcter genèric i expansiu que les està caracteritzant.

 CINQUENA.- L’ autonomia, entesa com a direcció política i jurídica de la societat catalana, no pot ser objecte de transferència al Govern de l’ Estat; fer-ho suposa la vulneració de l’ article 2CE i del 152.2 CE, que reserva qualsevol modificació de la norma estatutària als procediments en ella establerts i, en conseqüència, també resulta contrari a l’ ordre constitucional de distribució de competències entre els diferents òrgans de l’ Estat.

 Per això,

 a).- El cessament discrecional del President, Vicepresident i Govern de la Generalitat no té cabuda a l’ article 155CE i és contrari a l’ article 2CE i 152.2.CE, a l’ ordre constitucional de distribució de competències, i als articles 66 i 67 de l’ Estatut d’ Autonomia de Catalunya.

 b).- La facultat del President de la Generalitat de dissoldre el Parlament i convocar eleccions no pot ser, en cap cas -tampoc en aplicació de l’ article 155CE-, objecte de transferència al Govern de l’ Estat; per això la dissolució del Parlament que s’ ha imposat vulnera els articles 2 i 152 del text constitucional i els articles 55, 73, 74 i 75 de l’ Estatut d’ autonomia de Catalunya.

 c).- L’ Administració de la Generalitat de Catalunya s’està intervenint sense especificar-ne les mesures concretes, ni la seva intensitat i extensió, i sense determinar els actes administratius que poden ser objecte de substitució per part dels òrgans de l’Estat. Això provoca una substitució general i discrecional de tota l’administració i vulnera l’article 143 de l’Estatut d’autonomia en relació amb els articles 1, 2 i 71 del mateix cos legal.

d).- La intervenció absoluta de les finances de la Generalitat de Catalunya suposa la vulneració de l’ article 2CE, de l’ ordre constitucional de distribució de competències i dels articles 201 i 202 de l’ Estatut d’ autonomia.

 e).- La supressió d’ oficines, càrrecs i comissions de la Generalitat de Catalunya és contrària a l’ article 2CE, a l’ ordre constitucional de distribució de competències i a l’ article 143 de l’ Estatut d’ autonomia en relació als articles 1, 2 i 71 del mateix Estatut. Cal remarcar que també s’ ha suprimit la Comissió especial sobre la violació de dret fonamentals a Catalunya, creada per investigar els fets que varen succeir el dia 1 d’ octubre als col·legis electorals.

 Les mesures adoptades i aplicades a Catalunya pel Govern del PP, són contràries als següents drets fonamentals:

PRIMER.- Vulneren el dret fonamental a la participació política dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, establert a l’ article 23.1.CE, i d’accés en condicions d’ igualtat a les funcions i càrrecs públics dels diputats i diputades del Parlament de Catalunya, regulat al segon paràgraf del mateix precepte, perquè s’ha decidit la dissolució del Parlament de Catalunya per un govern que no està legitimat per fer-ho.

Aquesta mesura també és contrària a l’ article 21 de la Declaració Universal de Drets Humans, a l’ article 25 del Pacte Internacional de drets civils i polítics, i a l’ article 3 del Conveni Europeu de drets humans.

SEGON.- L‘aplicació de l’ article 155CE i l’ obligació d’ acatament i de lleialtat a la Constitució que el justifica, suposen la vulneració dels drets fonamentals a la llibertat de consciència i a la llibertat d’ expressió establerts a l’ article 20CE; en definitiva, comporten la vulneració del dret a discrepar.

 TERCER.- Encara que no sigui conseqüència directa de l’ aplicació de l’ article 155CE, però sí una actuació paral·lela dels òrgans de l’ Estat, s’ ha de deixar constància de la vulneració de drets fonamentals que suposa la incoació dels procediments penals a dos dirigents d’ organitzacions de la societat civil catalana (ANC i OMNIUM), als membres de la Mesa del Parlament de Catalunya, als membres del Govern de Catalunya i als caps dels Mossos d’ Esquadra: el seu Major i la seva Intendent. En aquests procediments penals es vulnera el principi de legalitat en la mesura que es força de manera indeguda els tipus penals de rebel·lió i sedició, es vulnera el principi de proporcionalitat perquè no hi ha justificació suficient per a la presó provisional, i, finalment, s’ infringeix el dret fonamental a un jutge predeterminat per llei, al haver-se atribuït la competència primer a l’ Audiència Nacional i després al Tribunal Suprem.

04-12-2017

Davant la injustícia, anirem a Brusel·les! punt de trobada pels simpatitzants i afiliats de la sectorial d’Universitats i Recerca

Avui hem sabut que el president de la nostra entitat, Jordi Sánchez, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el Vice-President Junqueras i el Conseller Forn seguiran empresonats injustament, per culpa de l’arbitrarietat i l’acció repressora de l’estat espanyol. Davant d’això, ara més que mai, volem fer sentir la nostra veu, aquest cop des del cor d’Europa.

Un grup de membres de la nostra sectorial han estat preparant cartells propis per fer-nos visibles a la manifestació. Els que vulgueu afegir-vos-hi el punt de trobada és Place Jean Rey cantonada Rue Belliard a les 10h15 per poder anar junts amb els nostres cartells.

Fem sentir la veu dels catalans a Europa!

07-11-2017

Dos investigadors renuncien als Premis Fundació Princesa de Girona

 

Dos investigadors que desenvolupen la seva tasca a Catalunya, Bernat Ollé i Romain Quidant,  han renunciat als premis de la Fundació Princesa de Girona, retornant tant l’import dels premis -10.000 euros- com les escultures del guardó, i demanant que l’entitat esborri tot vincle amb la Fundació. La seva renúncia, tal com han fet palès en una carta que han fet pública, es deu a l’actitud de Felip VI en el conflicte entre Catalunya i Espanya. Específicament, els investigadors comenten que la Casa Reial ha “liquidat” la tasca que l’entitat ha dut a terme durant anys per “construir ponts” i critiquen que el rei hagi donat “un vistiplau explícit” a “l’onada de repressió” que viuen les institucions catalanes, “incloent-hi l’empresonament de líders cívics i del govern legítimament escollit pels votants catalans”.

Des de la nostra Sectorial, volem agrair i donar suport a aquests dos investigadors per aquest gest, ple de dignitat i coratge.

 

 

09-10-2017

El blog Científics per la Independència segueix actiu

La jornada extraordinària d l’1 d’Octubre va posar de manifest les dues cares contraposades de la naturalesa humana: d’un costat, l’estultícia, l’odi, la covardia, la violència irracional, la misèria moral i intel•lectual; de l’altre, la intel•ligència, la cooperació, la generositat, la il•lusió, la determinació pacifica. L’1 d’Octubre va ser un d’aquells moments singulars en la historia en que la força individualment minúscula de la majoria determinada se sobreposa a la força majúscula d’una minoria corrupta i opressora.

Tot  que en principi es preveia tancar tancar el blog, els esdeveniments d’aquestes darreres setmanes ens han decidit a mantenir-lo obert. El diumenge vàrem ser molts els professors i els científics, els qui, al costat de tot un poble – els pagesos, els impressors, els bombers, els mestres, els advocats, els artistes, els escriptors, els empresaris, …, tots els treballadors (i els jubilats!) – vàrem defensar la llibertat amb una determinació i valentia que molts no sospitàvem que posseíem.

Us demanem, aquells que ho vulgueu, que ens envieu un petit escrit sobre com vareu viure el referèndum de l’1 d’Octubre. Com sempre, entrades curtes (duescentes, trescentes, no més de cinccentes paraules). Circuleu aquesta invitació als vostres col•legues.

Envieu les vostres contribucions a contacte@cientificsperlaindependencia.cat Adjunteu un fotografia i una curta biografia.

26-09-2017

Il·lusió i indignació, nou escrit al blog Científics per la Independència

Avui el blog Científics per la Independència publica un escrit de Dolors Viñolas, professora de la Universitat de Barcelona, que us reproduïm a continuació. Són més necessàries que mai aquestes paraules, que ens parlen de fer fora la por, i de com la nostra força rau en la nostra il·lusió de bastir un nou país.

“Ens mou la il·lusió de construir un món millor i ens mou la indignació del maltracte. Parlem d’una llarga història que ja fa massa temps que dura. Parlem d’un món d’il·lusió cuit a foc lent, amb perseverança i pacifisme, amb paciència i humilitat. Parlem d’una cultura mil•lenària que sempre ha caminat deixada de la mà de Déu. Parlem d’un imaginari que ve de lluny i que el vam olorar en els vespres de la nostra infantesa, al menjador de casa. Parlem d’esperança i de futur. Parlem de progrés, d’una voluntat per enfortir els pilars de la ciència i la tecnologia en una societat que ens és aliena: la societat artificiosa del govern espanyol –una societat que ens té vetades totes les ajudes-. Parlem de construir una societat nova que opta per apostes valentes. Parlem de persones, cadascuna d’elles amb un llum encès al cor i amb les mans rústegues de treballar el fang. No tinguem por. No es pot bastir un nou edifici sense uns bons fonaments, i aquests ja els tenim. No ens ha de preocupar la incertesa de les coses que vindran. Tenim bons arquitectes. No tot sortirà al gust de tothom però en aquesta nova casa, totes i tots hi tindrem cabuda, tots i totes hi tindrem un plat a taula. D’això no en dubteu.”

21-09-2017

Presentació del Manifest “La universitat i la recerca pel SÍ l’1 d’octubre

publicponentsEl dimecres 20 de setembre, la comunitat científica va presentar el Manifest “La universitat i la recerca pel SÍ l’1 d’octubre”. L’acte va comptar amb la intervenció destacada de quinze científics, professors i gestors de recerca representatius de la ciència capdavantera que es fa al nostre país, en diferents àmbits de coneixement i procedents de diferents institucions.
Els participants van expressar el seu suport al referèndum i van exposar diverses raons defensant el vot pel SÍ a la independència. Tot ells van coincidir en la importància de qüestionar, argumentar i debatre per tal de poder avançar en el coneixement, ja sigui en les seves respectives àrees com en la societat en general. Quelcom que, ahir més que mai, es troba a faltar a l’estat espanyol. La
reivindicació per una societat basada en el coneixement va ser reiterada al llarg de l’acte tant des del punt de vista formatiu, per part dels diversos professors universitaris participants que manifestaven la seva voluntat de comptar amb un sistema d’educació superior més competitiu, com també des de l’àmbit de la recerca.
Per últim es va llegir el manifest que ha comptat amb 1.800 adhesions de les quals 1.300 són de personal vinculat a les universitats i 500 d’altres institucions científiques com ara centres de recerca, centres hospitalaris, i d’altres. Dels signants, uns 200 són catedràtics d’universitats, professors d’investigació i ICREA.

TEXT DEL MANIFEST La universitat i la recerca, pel SÍ l’1 d’octubre

“Nosaltres, professors, investigadors, tècnics, administratius i gestors de les universitats i els centres de recerca manifestem el nostre suport al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i la voluntat de votar SÍ. La possibilitat de participar en la construcció d’un nou
estat, l’estructura del qual ens permeti desenvolupar més satisfactòriament les nostres potencialitats individuals i col·lectives, ens il·lusiona. L’alternativa, si hi renunciem, és continuar subordinant les nostres vides a l’arbitrarietat d’un estat que ens és majoritàriament
hostil.
Volem contribuir que l’educació i la ciència, aquesta gran força transformadora de la humanitat, siguin fonamentals en la construcció del nou país. Volem que Catalunya se situï al costat de les nacions més avançades científicament i tecnològica, les quals, amb el seu esforç,
contribueixen a fer del món —de tot el món— un lloc millor per viure.
Demanem als nostres conciutadans que, per tal de construir un futur millor per a nosaltres i per als nostres fills, ignorin les amenaces d’aquells que tenen com a únic argument l’ús irracional de la força i el dia 1 d’octubre votin SÍ perquè Catalunya esdevingui una república
independent.”

07-09-2017

Els nous catalans i catalanes i el referèndum

Avui, al blog Científics per la Independència, publica la seva opinió en Josep Lluís Pelegrí, professor investigador del CSIC vinculat a la sectorial d’immigració de l’ANC. En l’article, que titula “Sentit de pertinença”, reflexiona sobre com els nous catalans i catalanes senten també que el proper referèndum de l’u d’octubre, que ahir es va convocar, els dona una oportunitat de millorar, d’arribar molt mes lluny, amb un futur de treball digne, d’igualtat d’oportunitats, de diversitat i acollida, d’educació i valors morals.

Llegiu l’article sencer Sentit de pertinença.

05-09-2017

La Recerca, eina indispensable de futur

Amb aquest títol, l’Àngel Messeguer, Professor d’Investigació del CSIC adscrit a l’Institut de Química Avançada de Catalunya, del qual en va ser director entre el 2005 i el 2012, ens presenta un seguit de reflexions sobre com gestionar la recerca a la Catalunya independent al blog Científics per la Independència. Constata que “Volem un país nou no per imitar i continuar els defectes d’aquell de qui ens volem lliurar, sinó per innovar també en política i manera de fer les coses.”. En l’àmbit de la recerca, això implica “ser valents per definir polítiques a anys vista, que no depenguin del govern de torn i de les seves ambicions partidistes i menudes, i on hi entrin les d’una educació secundària i superior de qualitat. L’increment en la inversió respecte al PIB ha d’anar paral·lela a la d’educació. El país necessitarà gent formada en els coneixements bàsics i en les tecnologies més modernes que hi donen suport”. Per altra banda, fa referència a la necessitat d’establir prioritats en les línies de recerca, atès que “Un país petit com Catalunya, per poderós que sigui o pretengui ser, no pot pretendre que a totes les seves institucions universitàries i als centres de recerca, públics i privats, s’investigui de tot.”.

L’article ha sortit publicat en dues parts, aquí en teniu els enllaços: part 1 i part 2.

A més d’aquests, al blog Científics per la Independència hi trobareu aquesta setmana:

6/9/2017, Enric Canela, UB, Sense els nostres recursos seguirem malbaratant talent
7/9/2017, Josep Lluis Pelegri, CSIC, Sentit de pertinença
8/9/2017, Salvador Macip, Universitat de Leicester, Un pas endavant
9/9/2017, Antoni Malet, UPF, La regeneració política (o les dretes “progressistes”)
10/9/2017, Jordi Redondo U. València, La naturalitat de la independència

03-09-2017

L’agost dels científics

Circula un acudit en el que un científic li diu a un altre: “que bé, ja estic de vacances! aprofitaré per acabar un parell d’articles, revisar-ne uns altres i fer l’anàlisi estadística d’aquells resultats que tenim pendents”. Doncs bé, a més d’això, els científics també hem tingut temps, durant l’agost, de reflexionar sobre les raons que ens porten a voler la independència de Catalunya i a publicar-les al blog “Científics per la Independència”.

Aquesta passada setmana s’han publicat:

28/8 Gabriel Borras, Oficina Catalana del Canvi Climatic
31/8 Salvador Gali, UB
1/9 Maria Lluisa Fabra, UAB
2/9 Marti Pumarola, UAB
3/9 Joaquim Bosch, IFAE

I a partir del setembre, hi trobareu un article cada dia.

Es per això que us demanem les vostres contribucions. Entrades curtes (dues centes, tres centes, no mes de cinc centes paraules) on exposeu les vostres raons a favor de la independència de Catalunya. Si us plau, envieu les vostres contribucions a: contacte@cientificsperlaindependencia.cat, adjuntant un fotografia i una curta biografia.

31-07-2017

Articles al blog Científics per la Independència

Tal i com vàrem comentar fa uns dies, el blog Científics per la Independència ha reprès la seva activitat, ara que s’acosta l’u d’octubre. En l’editorial que va servir com a punt de partida d’aquesta nova etapa, hi comentem que per tal que el desenllaç de l’u d’octubre es resolgui a favor de la independència de Catalunya cal un esforç de tots. També el nostre, els dels científics, els quals ens trobem, justificadament o no, entre els col·lectius mes respectats pels nostres ciutadans.

Davant la crida, ja hi ha diversos científics que han expressat la seva opinió en el blog. Aquí teniu els enllaços als articles de Joaquim Bosch Les beques Universitàries a l’imperi galàctic , Xavier Estivill Necessitem un marc de llibertat i progrés: Un país nou, i Mario Ezquerra Would Catalonia be accepted in EU after its independence?