19-01-2014

Àngel Raya, el nou cap del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona

Tal com us explicàvem en un article anterior, el Dr. Juan Carlos Izpisúa ha deixat la direcció del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), i el nou director serà el Dr. Àngel Raya, un antic post-doc del mateix Izpisúa. Donat la importància que té el CMRB en el panorama actual de la recerca a Catalunya, l’aposta per una determinada persona al capdavant d’aquest centre no és una tasca fàcil. Us farem cinc cèntims del Dr. Raya, una persona de gran vàlua científica però no tan mediàtica com l’anterior director, si bé el que el Centre necessita ara com ara és un bon investigador i millor gestor.

El Dr. Àngel Raya Chamorro es fill d’Argamasilla de Calatrava (Puertollano, Ciudad Real). Es va graduar (1990) i va realitzar la seva tesi doctoral (1995) a la Universitat de València. Seguidament va gaudir d’una beca postdoctoral a l’Institut de Investigacions Citològiques de València (Centre de Recerca Príncipe Felipe), i a l’any 2000 va iniciar una estada postdoctoral al laboratori d’expressió gènica del Salk Institut de La Jolla, Califòrnia, sota la supervisió del Dr. Izpisúa, amb qui ha compartit gran part de la seva recerca des d’aleshores. Al 2006 s’incorporà com a professor ICREA al CMRB, liderant des del 2008 el grup CIBER- Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina. Ja en l’any 2009 s’integrà en l’Institut de Bioengineyeria de Catalunya (IBEC), on fins ara ha assumit la direcció del grup de “Control of stem cell potency”.

Actualment és Investigador Principal de tres línies de recerca: la regeneració cardíaca en el peix zebra, la pluripotencialitat de les cèl·lules mare/troncals, i la diferenciació de de les cèl·lules del miocardi. El seu treball té com a objectiu comprendre el teixit, els mecanismes cel·lulars i moleculars que determinen la resposta regenerativa en certes espècies de vertebrats, així com els mecanismes genètics i epigenètics que controlen la reprogramació cel·lular, proporcionant d’aquesta manera un vincle entre l’estudi tradicional de la regeneració epimòrfica i les estratègies de pluripotencialitat induïda de la medicina regenerativa. La seva recerca va doncs encaminada a les aplicaciones biomèdiques de las cèl·lules  pluripotents induïdes (iPS). En aquest sentit gaudeix actualment de fons obtinguts de la John Hopkins, la Fundació Vasca d’Innovació i Investigacions Sanitàries, el Ministeri d’Economia i Competitivitat, i l’Institut de Salut Carles III, a fi de prosseguir la seva recerca amb aplicació específica en la neurofibromatosis, la malaltia d’Alzheimer, les cardiomiopaties i l’hemofília.

Tot això acompanyat, com no podia ser d’altra manera, de nombroses publicacions de prestigi a Stem Cells, EMBO, Nature, Nature Genetics, Nature protocols, Nature Biotechnology , etc.

Ens omple d’orgull disposar d’una figura tan emblemàtica al front d’una de les nostres millors institucions de recerca, i li agraïm el compromís amb la responsabilitat que això suposa. Desitgem que en els temps que ens esperen sàpiga mantenir el CMRB en el lloc que li pertany i ens ajudi, com fins ara, a fer visible arreu del món la recerca a Catalunya.

Elena Escubedo (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari