28-02-2014

Canvis en la fauna en un Parc Natural després d’un incendi

Un estudi analitza els canvis en la composició i abundància de la fauna al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac després del greu incendi que la zona va patir l’agost del 2003. L’estudi, coordinat per Xavier Santos, del Centro de Investigação em Biodiversidade e Recursos Genéticos de la Universitat de Porto (Portugal) i publicat a la revista PlosONE, analitza els canvis en la composició i abundància de 274 espècies animals. El treball s’emmarca en l’estudi sobre el seguiment integral de la recolonització faunística posterior a l’incendi en aquesta zona del parc natural. El signen, entre d’altres, investigadors i tècnics de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

L’estudi compara, al mateix temps i per primera vegada, la resposta al foc de comunitats de diverses espècies animals com ara cargols, aranyes, escarabats, formigues, saltamartins, xinxes, ocells i rèptils. Les observacions fetes quatre anys després del foc han permès  observar que les espècies omnívores són més resilients,  probablement a causa de la capacitat d’adaptar la seva dieta als recursos disponibles, diferents entre zones cremades i no cremades. D’altra banda, també s’ha observat que les espècies on la composició de fauna ha variat més són els de major mobilitat, com els ocells, i els de menor mobilitat, com els cargols.

A les conclusions els autors assenyalen que les diferències entre espècies han estat causades bàsicament per la vegetació, ja que es troben patrons complementaris en les composicions de plantes i animals. Això també dóna, afirmen, una informació molt important cara a la gestió dels espais cremats. I també que mantenir l’heterogeneïtat del paisatge pot ser una forma adient de gestió.

 

 

Enllaços

Escriu el teu comentari