15-10-2013

Dos investigadors catalans reben el premi Josef Steiner per la seva recerca en el camp oncològic

El Dr. Josef Steiner Cancer Research Award 2013 ha recaigut enguany en els investigadors catalans Eduard Batlle i Joan Seoane per la seva recerca en càncer de còlon i en tumors cerebrals respectivament.

La fundació Josef Steiner, amb els seus premis, promociona la recerca en els mecanismes implicats en el desenvolupament de diferents tipus de càncer així com la investigació en eines diagnòstiques i formes de tractament que ajudin a lluitar contra aquestes malalties. En edicions anteriors havien rebut aquest premi altres prestigiosos investigadors en oncologia com David Lane, Arnold Levine, Judah Folkman, i el premi Nobel Paul Nurse. “Aquest reconeixement es molt positiu per la recerca oncològica i aclama Barcelona com un epicentre en recerca d’excel·lència en aquest camp, englobant grups i instituts de renom internacional”, segons els autors premiats.

El Dr. Eduard Batlle és coordinador del Programa d’Oncologia de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona),  investigador ICREA i líder del Laboratori de Càncer Colorectal. La seva recerca s’ha especialitzat en l’estudi dels mecanismes responsables de la generació de metàstasis en el càncer de còlon. Actualment en col·laboració amb la Fundació Botín està traslladant els resultats de la seva investigació a la clínica a través del projecte anomenat “Colostage”, un test destinat a identificar aquells pacients amb càncer de còlon que presenten un risc elevat de desenvolupar metàstasi després de la teràpia.

El Dr. Joan Seoane és Director del Programa d’Investigació Traslacional del Càncer al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i també investigador ICREA i investigador principal del Grup d’Expressió Gènica i Càncer. La recerca del seu grup es focalitza en el glioma , el tumor cerebral més freqüent, i pretén explicar els seus mecanismes d’iniciació, recurrència i resistència .  Recentment han aconseguit identificar les cèl·lules mare del tumor cerebral i han proposat tractaments per eliminar-les i, per tant, evitar la recurrència i la resistència del tumor a la radioteràpia i la quimioteràpia. Aquest treball ha tingut una gran repercussió i ha facilitat el ràpid desenvolupament clínic de compostos inhibidors que actualment s’apliquen com a tractament experimental en desenvolupament clínic en el mateix Hospital Universitari Vall d’ Hebron.

Elena Escubedo (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari