19-02-2014

Eduard Batlle rep el Premi Pezcoller de l’Associació Europea per a la Recerca del Càncer (EACR)

El doctor Eduard Batlle Gómez, Professor  ICREA i director del Programa d’Oncologia de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona i del laboratori de Càncer Colorectal d’aquest centre, ha estat guardonat amb un dels premis que atorga l’Associació Europea per a la Recerca del Càncer (EACR), associació que al 2011 ja va premiar la trajectòria de Manel Esteller.

L’EACR va anunciar el passat divendres que el guanyador de la present edició del premi Pezcoller Foundation – EACR Cancer Researcher  és el Dr. Batlle. Aquest premi s’atorga cada dos anys a un investigador d’excel·lència amb un màxim de 15 anys de feina postdoctoral, i honora l’excel·lència acadèmica i els millors avenços en recerca del càncer.

Eduard Batlle (Barcelona, 1970), es va doctorar en biologia per la Universitat de Barcelona. Va treballar durant quatre anys al Netherlands Institute for Developmental Biology, d’Utrecht (Holanda), amb un dels investigadors més il·lustres en el camp de les cèl·lules mare, Hans Clevers.

Ha publicat a les revistes biomèdiques més prestigioses entre les quals destaquen dues portades a les revistes Cell i Cancer Cell i diversos articles a Nature. La seva recerca ha estat reconeguda amb diversos premis i ajuts com el Premi Debiopharm Life Science (2006), ERC Starting Grant (2007), Premi Banc de Sabadell a la Investigació Biomèdica (2010), Premi d’Investigació del Càncer Josef Steiner (2013) i ERC Advanced Grant (2013) i el 28 de gener d’enguany va rebre el III Premi Nacional a Recerca en Càncer ” Doctors Diz Pintado “.

La seva recerca en els darrers deu anys s’ha centrat en els mecanismes que regeixen la progressió del càncer colorectal, i la connexió entre les cèl·lules mare intestinals i aquest càncer.

La capa interior del tub intestinal, l’epiteli intestinal, es troba en un procés constant de renovació. Centenars de milions de cèl·lules intestinals diferenciades són reemplaçades per noves cèl·lules cada dia durant la vida d’un organisme adult. Aquest enorme poder regenerador resideix en darrera instància en una petita població de cèl·lules mare intestinals. Es creu que les alteracions en el funcionament de les cèl·lules mare intestinals representen la fisiopatologia de diversos trastorns intestinals. El grup de l’Eduard Batlle estudia la connexió entre la biologia de les cèl·lules mare intestinals i el càncer de còlon. Per primera vegada han aïllat les cèl·lules mare de l’epiteli del còlon humà, així com les cèl·lules mare tumorals del càncer de còlon. Analitzen les característiques d’aquests dos tipus cel·lulars amb l’objectiu de dissenyar noves eines terapèutiques i de diagnòstic per al tractament d’aquest tipus de càncer.

La nostra més efusiva felicitació pel premi rebut a una gran trajectòria

Elena Escubedo (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari