13-02-2014

Els primers robots catalans

reem-c_sm

Per commemorar les festes de Santa Eulàlia, el museu de la Fundació La Caixa obre a tot el públic els seus tallers de robòtica on es pot veure una novetat de “Pal Robotics”. Aquesta és una empresa barcelonesa dedicada al disseny de prototips de robots humanoides. Va ser creada al 2004 per dos enginyers italians i dos enginyers catalans, Joan Oliver, enginyer industrial per la UPC, especialitzat en robòtica, i Oriol Torres enginyer electrònic també per la mateixa universitat politècnica. La idea inicial va ser del també enginyer Davide Faconti (que va deixar el grup al desembre de 2010) aconseguint l’esponsorització de PAL Technology, grup dels Emirats Àrabs Units. Actualment l’empresa, de 800 metres quadrats al districte 22@, està formada per unes 35 persones de 10 nacionalitats diferents, majoritàriament enginyers en els camps de la mecànica, l’electrònica i el programari.

Tot i que fa ja temps que aquesta empresa catalana fa recerca i desenvolupament de diversos tipus de robots, ha estat notícia darrerament per la presentació “en societat” que ha fet del seu darrer producte, el robot REEM-C (Reem es un nom típic àrab de dona). Més que finalitats comercials a gran escala, REEM-C està pensat per constituir una plataforma avançada per a la recerca en robòtica. Tot i amb això la planta d’Abu Dhabi pensa fabricar-ne uns 20 al mes. Allà mateix, ja n’han encarregat 20 per fer servir de hostesses de fira.

Si feu una ullada a la seva pàgina d’internet podeu veure com és aquest robot i com es mou. Es tracta d’un robot en forma humana, per tant bípede, de 1,65 metres d’altura, 80 quilos de pes. Les característiques tècniques d’aquest robot  com sensors de reconeixement de l’entorn en què es troba, de les persones que l’envolten i dels objectes al seu abast, mans amb dits prensors que li permeten transportar objectes (fins a 10kg), i automatisme, el fan idoni  no només per millorar el treball diari dels usuaris sinó que també li permeten realitzar activitats educatives i d’entreteniment. Parla 30 idiomes, entre ells el català, te veu de dona i està programat per ser amable i de moviments molt suaus. Té dos tipus de comportament, el  més proper i personal i el d’àmbit públic on es col·loca a una distància còmoda del seu interlocutor. El seus ulls de vidre fan veure que busca el contacte visual amb la persona que es dirigeix a ell.

Per tot això REEM-C ha revolucionat el camp de la robòtica i tot gràcies a aquests enginyers catalans. De nou volem fer palès que el nostre país es capdavanter en molts camps diferents de la recerca, i aquest n’és un. Felicitats a tots. Constatar també la bona formació que les nostres universitats donen als seus alumnes, i especialment assenyalar l’esperit d’emprenedoria que la UPC sap transmetre.

Elena Escubedo (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari