06-07-2017

Estem d’aniversari: l’IBEC fa deu anys

Sovint diem que Catalunya és líder en recerca, i de vegades se’ns titlla d’autocomplaents. Però el cert és que tenim nombrosos exemples d’èxit, i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), que ara compleix deu anys, és un d’aquests exemples. A finals del 2006, l’IBEC era poc més que cinc grups de recerca procedents de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que s’havien unit. En aquests deu anys, en recerca bàsica i interdisciplinària en bioenginyeria i nanomedicina al més alt nivell internacional, l’IBEC ha publicat més de 740 articles científics indexats, i més de la meitat s’han posicionat en el decil superior de revistes d’alt impacte. Els 19 caps de recerca han aconseguit 11 ajuts a la recerca del Consell Europeu de Recerca (ERC) , i sis d’ells han rebut suport d’ICREA, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats. L’institut ha coordinat cinc consorcis internacionals de projectes europeus o mundials del 7è Programa marc (7PM) de la Unió Europea (UE) i del programa Horitzó 2020, a més de ser soci en molts altres projectes. Té 23 patents i tres empreses derivades, i 104 estudiants de doctorat hi han defensat les seves tesis. L’any 2015 va ser guardonat amb el distintiu de centre d’excel·lència Severo Ochoa pel govern de l’Estat espanyol.

Els seus avenços científics inclouen, entre altres, el primer xip funcional que reprodueix la funció de la melsa (l’splenon-on-a-chip), estudis sobre les forces internes que hi ha entre cèl·lules veïnes quan un grup de cèl·lules es mou col·lectivament i de forma aparentment coordinada o plithotaxis, avenços pioners en medicaments controlats per la llum, el descobriment dels mecanismes crucials en el càncer de mama, una nova forma de catalitzar o accelerar reaccions químiques aplicant un camp elèctric entre les molècules que reaccionen o el desenvolupament de nanojets.

Per poder transferir el seu coneixement i la tecnologia desenvolupada al sector biomèdic, l’IBEC treballa amb els hospitals i la indústria que desenvolupen les investigacions en productes que puguin introduir-se al mercat i a la clínica.

L’IBEC també col·labora amb el món acadèmic internacional i ha establert diferents aliances i col·laboracions amb organitzacions de tretze països. És soci fundador de l’EIT Health (l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia), una de les iniciatives de salut més importants, a escala mundial, finançada amb fons públics, i participa en múltiples xarxes d’àmbit internacional, estatal i local.

Escriu el teu comentari