12-03-2014

Lípids a la sang i longevitat d’una espècie

La longevitat d’una espècie de mamífer pot ser predita a partir de la presència de determinats lípids al plasma sanguini. Aquesta és la conclusió d’un estudi fet per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), aplegats al grup de recerca de Fisiopatologia Metabòlica de l’IRBLleida que lidera el catedràtic de Fisiologia de la UdL, Reinald Pamplona. L’estudi s’ha fet sobre 11 espècies de mamífers i ha estat publicat a Scientific Report, una revista digital open access del grup Nature.

Segons els resultats de la recerca, els animals més longeus es caracteritzen per tenir baixos continguts d’àcids grassos lliures de cadena llarga (més de 12 àtoms de carboni). També posseeixen lípids més resistents a l’oxidació, un procés que contribueix a l’envelliment cel·lular a causa dels residus produïts en el trencament de certes molècules.

Els investigadors han realitzat una anàlisi massiva de totes les famílies de lípids presents al plasma. Per això han utilitzat un equip de cromatografia líquida acoblat a un espectròmetre de masses ubicat al laboratori del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Els investigadors han examinat sang de ratolí, rata, conill, conillet d’Índies, gat, gos, porc, ovella, bou, cavall i ésser humà. Cada espècie té el seu propi perfil lipídic i l’empremta dels greixos al plasma és única.

El següent pas en aquesta recerca serà analitzar diferents individus d’una mateixa espècie per intentar esbrinar per què alguns viuen més que altres. L’equip de Reinald Pamplona ha iniciat un treball, de forma conjunta amb la Universitat de València, sobre els marcadors de l’empremta lipídica en avis centenaris.

En el treball publicat a Scientific Reports hi han participat també investigadors de la Universitat Complutense de Madrid i de la Universitat de Màlaga.

Enllaços

Escriu el teu comentari