07-07-2014

Finançament dels centres de recerca quan s’assoleixi la independència: l’exemple del NERC al Regne Unit

Entre els molts interrogants que es plantegen en relació a la recerca en una Catalunya independent hi destaca el finançament i la situació en la que quedarien els centres del CSIC, institució adscrita al Ministerio de Economía y Competitividad del govern espanyol.

Al govern espanyol li podria servir d’exemple la resposta que han obtingut els investigadors del NERC (Natural Environment Research Council) del Regne Unit, sobre quina serà la possible situació en matèria de finançament de la investigació en el cas d’un vot “Sí” al referèndum escocès. Us transcrivim la informació que s’ha fet arribar al personal del NERC sobre quina és la línia oficial d’aquesta institució respecte el procés d’independència:

-          Els organismes públics poden seguir parlant amb el Govern escocès en els termes habituals, per exemple, sobre els projectes en curs.

-          Si el Govern escocès demana informació que està fàcilment disponible i en el domini públic, llavors els organismes públics, inclosos els Consells de Recerca, han de proporcionar-la.

-          Els organismes públics del Regne Unit, inclosos els Consells de Recerca, no han de participar en cap discussió sobre la planificació de contingència o les negociacions en cas que el resultat del referèndum sigui un “sí” o “no”.

-          El Govern del Regne Unit, inclòs el Primer Ministre, ha estat molt clar que no està fent plans de contingència per a la independència d’Escòcia, o pre-negociació amb el Govern escocès. Si el Govern escocès vol discutir l’ús o la propietat de les institucions i infraestructures específiques, la línia a seguir és que els actius i l’ús de la infraestructura serien objecte de negociacions.

-          El Govern té una línia molt clara en una relació d’investigació futura entre una Escòcia independent i el Regne Unit. Aquesta línia és la següent: Els consells d’investigació financen activitats al Regne Unit. Els Consells de Recerca del Regne Unit, en el cas d’una divisió del país continuarien finançant activitats de recerca al Regne Unit. Se sobreentén que no a Escòcia, d’igual manera que no es financen activitats de recerca a França o Alemanya. S’estableix, per descomptat, la possibilitat de col·laborar amb Escòcia a nivell internacional sempre que sigui possible, però no en les mateixes condicions que els actuals arranjaments que afecten la totalitat del Regne Unit.

-          En cas d’una majoria de vots a favor de la independència, el Regne Unit i el govern d’Escòcia estan d’acord que serien necessàries negociacions Però això no vol dir que els representants del Regne Unit voldrien o podrien facilitar tot el que el Govern escocès ha dit que espera aconseguir a través de la independència.

Jordi Font (Departament d'Oceanografia Física de l'Institut de Ciències del Mar)

Escriu el teu comentari