04-11-2014

Presentació dels manifestos a favor del 9N i del Sí+Sí

presentació manifest

Just un dia abans de l’enèssima suspensió de la consulta/procés participatiu per part del Tribunal Constitucional, científics i acadèmics del nostre país vam fer un pas endavant per mostrar el nostre suport al procés i l’impuls al vot del Sí+Sí. En un lloc emblemàtic com és l’Institut d’Estudis Catalans va tenir lloc la presentació de dos manifestos que han sorgit de forma paral·lela, un a partir de la iniciativa d’un grup d’investigadors, amb el suport de la nostra sectorial, i l’altre arrel de l’acció coordinada de les sectorials d’Universitats, Educació i Recerca. Els dos manifestos coincidien en assenyalar les dificultats que suposa per a la recerca, tant en l’àmbit universitari com en els centres de recerca, formar part de l’estat espanyol. Durant els últims quinze anys Catalunya ha demostrat un ferm compromís pel desenvolupament d’un sistema de recerca d’excel·lència. Aquesta determinació contrasta amb l’evident menyspreu del govern espanyol cap a la recerca des de l‘inici de la crisi econòmica. En el cas de la Universitat, s’hi afegeix, a més, el llast degut al rígid marc legal que impedeix exercir una veritable autonomia universitària. El fet que Catalunya esdevingui un nou estat és una gran oportunitat per canviar-ho, construint un nou model de gestió i funcionament de les universitats que s’adequaria millor als temps actuals. Igualment, només si som plenament lliures podrem seguir creixent i millorant fins esdevenir un dels pols centrals de recerca a Europa. En definitiva, els dos manifestos convergien en la necssitat de ser un país independent per impulsar la transformació de Catalunya cap a una societat basada en una economia del coneixement moderna, competitiva, i sostenible.

L’acte de presentació/roda de premsa va començar amb una breu intervenció de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i va seguir amb la lectura dels manifestos per part de Lluís Ribas, professor investigador ICREA i impulsor d’un dels manifests, i d’Àngels Folch, coordinadora de la sectorial d’Educació de l’ANC. Posteriorment va intervenir Imma Tubella, catedràtica de Comunicació i ex-rectora de la UOC, que es va centrar en els problemes de la Universitat degut a la manca de suport de l’estat espanyol i  la difícil connexió del sistema universitari espanyol amb l’entorn europeu més proper. Remuntant-se a l’època de Felip V, va exemplificar el menyspreu que l’estat ha mostrat pel coneixement i la cultura l’estat espanyol. Jaume Bertranpetit, catedràtic de la UPF i director d’ICREA, va cloure la presentació mostrant com, des del punt de vista racional dels científics, la independència de Catalunya és necessària per un veritable impuls a la recerca.

Avui, que el Tribunal Constitucional ha tornat a impugnar l’acte participatiu del 9N, aquests manifests tenen més vigència que mai. Reivindiquem el nostre dret a votar, i propugnem el vot del Sí+Sí perquè estem convençuts que serà el millor per la nostra Universitat i la nostra recerca.

Marta Alegret (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari