06-11-2013

Grans infraestructures científiques: el sincrotró Alba

En el darrer número de RECERCAT, el butlletí electrònic de la recerca a Catalunya, s’informava que investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya utilitzaran el sincrotró Alba per estudiar els materials amb què es va pintar el “Retaule de Santa Úrsula i les onze mil verges”, una obra del segle XV que s’exposa al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Amb aquesta anàlisi no només es podrà determinar l’origen dels pigments, sinó també quins materials s’hauran d’utilitzar en l’actualitat per preservar-los. Per altra banda, els estudis permetran posar en evidència la relació entre diferents pintors i escoles, així com la connexió amb l’art d’altres regions europees durant el segle XV. El grup de recerca de la UPC que realitzarà l’estudi ja ha fet altres treballs similars utilitzant el sincrotró de l’European Synchrotron Radiation Facility de Grenoble, que és una infraestructura compartida pels estats de la Unió Europea. Però, sens dubte, la existència del sincrotró a Catalunya serà clau per a la recerca, atès que la majoria de països avançats d’Europa ( Alemanya, França, Gran Bretanya, Suïssa, Itàlia i França) disposen d’aquest tipus d’instal·lacions en el seu territori.

Alba és un sincrotró de tercera generació localitzat a Cerdanyola del Vallès. Va ser projectat l’any 1994, la seva construcció va començar el 2003 i es va inaugurar de forma oficial al març de 2010. La planificació de les obres i la seva posterior explotació es duu a terme per part del Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS), amb co-finançament del govern espanyol i català. Al voltant del sincrotró hi ha una sèrie de laboratoris de recerca anomenats terminals d’anàlisi. Actualment el sincrotró Alba disposa de set terminals operatives per a diferents usos, entre d’altres ciència de materials i difracció de pols, microscòpia de raigs X o cristal·lografia  macromolecular. Actualment hi ha al voltant de 160 enginyers, científics i personal tècnic treballant al sincrotró, i s’ha signat un acord amb CERCA, institució que aglutina els centres de recerca catalans,  per promoure la presència d’investigadors d’aquests centres per desenvolupar-hi projectes científics i tecnològics a llarg termini.

El proper 16 de novembre tindrà lloc la jornada de portes obertes, que s’organitza per segon any consecutiu al sincrotró Alba, i que s’emmarca dins la Setmana de la Ciència, organitzada per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació. Les inscripcions ja estan obertes.

Marta Alegret (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari