25-09-2013

L’Institut Català de Ciències Fotòniques (ICFO), primer laboratori mundial de recerca en Física

Tot i que passes abans de que obrissim aquest blog, ens satisfà fer-vos saber que l’Institut Català de Ciències Fotòniques (ICFO) s’ha convertit en el primer laboratori mundial d’investigació de Física i Astronomia, segons el nou rànquing Mapping Scientific Excellence que situa la Institució Catalana de Recerca d’Estudis Avançats (ICREA) en tercera posició i l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) en posició 18.

Aquest rànquing, que mesura l’excel·lència investigadora té un impacte mundial.  L’ICFO, que va complir l’any passat una dècada, treballa per estendre els límits del coneixement de la fotònica, la ciència i tecnologia de l’aprofitament de la llum, especialment la llum làser. L’institut es troba al Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Castelldefels (Barcelona), i gràcies a la seva tasca en transferència de coneixements i tecnologia, ha creat cinc empreses ‘spin off’.

L’ICFO participa activament en l’anomenat “Projecte Grafè”. A part del Human Brain Project, la Comissió Europea ha atorgat també mil milions d’euros al Projecte Grafè, considerat com l’altre, un projecte essencial per impulsar les tecnologies emergents i de futur, ajudar al creixement i crear nous llocs de treball. S’espera que els estudis sobre aquest cristall bidimensional revolucionin la indústria dels materials i també les telecomunicacions i fins i tot la medicina.

Liderat pel professor Jari Kinaret de la Chalmers University of Technology de Suècia, en el projecte Grafè hi participen investigadors de disset països europeus.  S’espera que amb aquest material tan extraordinari es puguin fabricar, entre altres moltes coses, papers electrònics, mòbils ultra plans i flexibles, avions molt més lleugers, bateries més duradores, retines artificials i molts més avenços que en pocs anys podran estar al mercat. També podrà substituir el silici i servirà per fer xips 500 vegades més petits i 10 vegades més ràpids. El  llistat de participants és enorme, però cal destacar que entre els organismes catalans hi són presents: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Institut Català de Nanotecnologia (ICN), Institut Ciències Fotòniques (ICFO) i UPC-Centre Català del Plàstic (part del Centre d’Investigació i Tecnologia)

Elena Escubedo (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari