13-11-2013

Reflexions entorn la Setmana de la Ciència

Aquest proper divendres dia 15 de novembre començaran les activitats de la Setmana de la Ciència, que s’estendran fins el dia 24 del mateix mes. Els temes centrals de l’edició d’enguany són l’estadística, l’aigua i Einstein. L’elecció d’aquests temes es deu a la celebració, aquest 2013, de l’Any Internacional de l’Estadística, l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua i la commemoració del 90è aniversari de la visita d’Albert Einstein a Catalunya. Durant la Setmana de la Ciència, coordinada per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, se celebraran tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics…

L’objectiu d’aquesta iniciativa hauria de ser un dels objectius de tot científic: apropar la ciència a la societat en general, i de forma molt especial, als nens i joves, per tal de fomentar futures vocacions científiques. Un bon exemple de com aconseguir-ho el tenim en el Centre de Regulació Genòmica, un dels centres d’excel·lència del nostre sistema de recerca. Aquest centre disposa del programa “Ciència & Societat”, que agrupa diverses activitats gratuïtes de divulgació y comunicació de la ciència. Tal i com s’explica en la seva pàgina web, els centres generadors de coneixement han d’estar especialment implicats en potenciar la cultura científica i el pensament crític.

D’igual manera, és necessari fer arribar a tots els àmbits de la societat que la ciència, fins i tot la de caràcter bàsic, és una peça clau per a assolir el benestar en molts aspectes, socials i econòmics. I el repte és subratllar que, malgrat el bon nivell actual de la recerca científica al nostre país, el fet de no tenir llibertat per prendre decisions importants en matèria de política científica fa que no puguem avançar tant o tan ràpid com voldríem. Com ja vàrem expressar en el nostre manifest, escrit ara fa gairebé un any, la independència de Catalunya és una oportunitat única per aconseguir un sistema de recerca més ben finançat, eficient i competitiu que l’actual, de forma que l’alt nivell en recerca no solament es consolidi, sinó que millori. Posem fil a l’agulla? Tot depèn de nosaltres.

Marta Alegret (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari