06-07-2016

ELS CIENTÍFICS PER LA INDEPENDÈNCIA. Recull d’articles publicats

Coincidint amb la represa del blog Científics per la Independència, posem a la vostra disposició una compilació en PDF de tots els articles de la primera etapa.

Degut a les limitacions de mida, us oferim aquest recull en format pdf en tres parts, que podreu descarregar en els següents enllaços:

150925_Els científics, per la independencia_llibre_part_1

150925_Els científics, per la independencia_llibre_part_2

150925_Els científics, per la independencia_llibre_part_3

30-07-2015

Un altre blog amic: comentarisviruslents

Us presentem un altre blog que val la pena seguir. És el blog “comentarisviruslents” del nostre company Xavier Abad, viròleg que actualment treballa al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). Ell mateix defineix el seu blog com “un seguit de comentaris personals i probablement poc transferibles sobre ciència i política”. En el seu darrer post, en Xavier traça un paral·lelisme molt interessant entre un borratxo que es mou de forma inestable entre un mur i la carretera, i Catalunya, que es mou entre el mur que suposen les lleis espanyoles i el carrer que seria la independència. Llegiu-lo, us agradarà! Aquí va un tastet:

“Si el mur, la Constitució o Espanya en genèric, hagués tingut portes i algunes de les mesures, lleis o contexts (LOMCE, autonomia universitària, justícia, espoli econòmic, inversions en infraestructures, etc.) no s’haguessin pres la situació (o la seva intensitat) no seria probablement l’actual. Però el que mostra l’exemple és que sense portes que un vulgui travessar (perquè li resultin atractives), davant d’un mur, indefectiblement Catalunya acabarà a la vorera perquè un estat com Espanya mai acceptarà la diferència de bon grat; si acceptarà una diferència folklòrica, que no molesti, però no una que interpel·li directament a l’Estat, mostrant-li les seves febleses i parracs, com és Catalunya. No hi ha portes (no hi haurà portes) i les decisions presses des de Madrid (tant per PP com pel PsoE, per acció i omissió, i aquí el Psc és tan culpable com els abans citats) ens han deixat a l’extrem de la vorera. La pregunta és, volem donar el pas? Jo, particularment, sí.”

Mario Ezquerra i l’oportunitat de canviar la història amb la creació de la República Catalana

Sovint sentim a dir que la independència no és més que una excusa que s’han empescat alguns polítics per perpetuar-se en el poder i continuar amb una política d’austeritat i retallades. En definitiva, que ens estan enredant i que si votem independència anirem en contra de la construcció d’una societat més justa. Molts creiem que és exactament el contrari, que serà impossible fer un canvi social, econòmic i democràtic si ens quedem a Espanya, i que la construcció d’un estat català és la nostra única oportunitat de poder-lo fer. Mario Ezquerra, investigador Miguel Servet a l’Institut de Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer de Barcelona opina sobre aquesta gran oportunitat de canvi al blog “Científics per la Independència”. Aquí en teniu un breu paràgraf

 “Podemos construir una República donde la justicia social, la democracia participativa, la innovación y la actividad productiva vayan de la mano. Nada de esto está garantizado en el nuevo estado, pero solo será posible empezando de cero desde ese nuevo estado.”

Reflexions de Vicenç Torra sobre recerca i inversions

Vicenç Torra, catedràtic a l’Escola d’Informàtica de la Universitat de Skövde (Suècia), va publicar ahir un post sobre recerca i inversions al blog Científics per la Independència. Només fixeu-vos en el primer paràgraf i veureu que val la pena llegir-lo!

 “Necessitem l’estat català per poder gestionar els recursos de Catalunya i poder invertir en allò que és necessari. També en recerca i desenvolupament. Espanya ha invertit sempre en aquests àmbits molt per sota de la mitjana europea. Només amb un estat català serà possible un nivell d’inversió homologable als estàndards europeus, o fins i tot al nivell dels països capdavanters.”

28-07-2015

La recerca, una opció estratègica a llarg termini

Avui en Jordi Font, professor d’Investigació del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar i coordinador de la nostra sectorial, ens parla sobre l’oportunitat que suposa la independència de Catalunya per consolidar i enfortir el nostre sistema de recerca. Aquest és el paràgraf final del seu post, si voleu llegir-lo sencer aneu a http://www.cientificsperlaindependencia.cat/

“ Segur que la independència genera incerteses, sobre tot en uns primers temps on caldrà encarar un munt de reptes abans de poder navegar com un país normal, però quedar-se dins l’Estat espanyol encara en genera moltes més. O més ben dit, ens assegura que anirem enrere com els crancs i que no podrem tenir el nivell de recerca que tots volem i necessitem.”

27-07-2015

Pere-Joan Cardona: “Cal una visió catalana del món”

Aquesta serà una setmana intensa de publicacions al Blog Científics per la Independència. Hi escriuran la seva opinió els científics:

- Pere-Joan Cardona, Germans Trias i Pujol Health Sciences Research Institute. Cal una visió catalana del món (dilluns)
- Jordi Font, Institut de Ciencies del Mar-CSIC. La recerca, una opcio estrategica a llarg termini  (dimarts)
- Vicenç Torra, Universitat de Skovde. Recerca i inversios (dimecres)
- Mario Ezquerra, Institut de Investigacions Biomédiques August Pi i Sunyer. Cambiemos la historia (dijous)
- Joan Ramon Resina, Stanford  University. Raons d’un somni   (divendres)

Així doncs, avui mateix podreu llegir l’opinió de Pere-Joan Cardona. Aquí en teniu un petit fragment:

“la nova República tindrà prou cura en esmerçar prou despesa en Recerca, en el coneixement de més risc, d’on surten les idees essencials. I en promourà la seva transferència al mercat subvencionant-ne el prototipatge; i també sabrà atraure les empreses als nuclis acadèmics per entendre les seves necessitats i la col·laboració mútua per fer millors productes.”

 

 

 

20-07-2015

L’opinió de Xavier Estivill sobre el paper de Catalunya com a nou estat europeu

En una contribució al blog Científics per la Independència, Xavier Estivill (Investigador Sènior del Centre de Regulació Genòmica, Professor Associat de la Universitat Pompeu Fabra i Director de la Unitat de Medicina Genòmica i Personalitzada de Salut de la Dona Dexeus) reflexiona sobre la deconstrucció dels que tradicionalment han estat els grans estats europeus, per tal de reconstruir una nova Europa on Catalunya ha de tenir un paper fonamental. Aquí teniu un petit extracte del seu escrit:

 “En el moment en el que Catalunya surti d’Espanya, s’haurien d’obrir noves vies per desgranar el pes polític dels grans estats europeus. Grans en el sentit de les dimensions i del pes específic que tenen en les decisions. Europa haurà de ser l’Europa de les regions o l’Europa dels estats i territoris. Es tracta de que cada estat o regió tingui el seu paper i contribueixi el millor que pugui a una Europa de tots. Catalunya té la mida adequada per fer-ho. A nivell de la ciència, ja fa molts anys que les accions dels seus investigadors no estan només centrades a Espanya. Els nostres col·laboradors són arreu i els equips de recerca tenen la marca que tenen però són universals en la seva factura.”

Podeu llegir l’article sencer al blog de Científics per la Independència

16-07-2015

Ferran Requejo opina sobre la legitimitat de la secessió de Catalunya al blog Científics per la Independència

En Ferran Requejo,  catedràtic de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), on dirigeix el Grup de Recerca en Teoria Política, inaugura avui les contribucions al blog Científics per la Independència. En aquest post es planteja la legitimitat de la secessió d’un territori en una democràcia liberal. Us n’oferim un extracte:

“Una conclusió del debat acadèmic internacional es que aquestes respostes ja no poden ser les de fa tan sols dues dècades. El debat sobre la legitimitat democràtica ha canviat sobretot a partir de la constatació dels límits conceptuals, normatius i institucionals –interpretació de conceptes i valors- que arrosseguen les concepcions democràtiques clàssiques, especialment en relació al reconeixement i acomodació pràctica dels ciutadans de les nacions minoritàries en democràcies plurinacionals. Una segona conclusió es la importància que juguen els elements contextuals, cosa que incentiva evitar versions simples i abstractes del tipus “la secessió mai no és legítima en un estat de dret” o “la secessió sempre és legítima si es tracta d’un grup nacional”, etc. Una secessió pot ser legítima o més legítima en alguns casos que en altres. Les anàlisis cal fer-les cas per cas.

En el cas de Catalunya crec que es donen raons que justifiquen sobradament la legitimitat de la secessió….”

Podeu llegir l’article sencer al blog de Científics per la Independència

15-07-2015

Us presentem el blog Científics per la Independència

Un grup de científics han endegat un nou blog anomenat “Científics per la independència” amb la finalitat d’exposar les nostres raons (les dels cientifics) a favor de la independència de Catalunya. El blog incorporarà noves entrades de manera regular, com a mostra us oferim un extracte de la seva entrada de presentació:

“Malgrat l’enorme impacte de la seva tasca en la societat, els científics a Catalunya són majoritàriament desconeguts pels ciutadans: no són convidats als debats, ni a les tertúlies radiofòniques, no fan rodes de premsa, la seva vida privada no desperta l’interès de la dels esportistes, els artistes o els actors. Contràriament a la visió gairebé caricaturesca que hom podria tenir, però, l’obsessió per la ciència no fa els científics aliens als reptes de les societats que els envolten. Catalunya viu un moment únic en la seva història, en el qual possiblement es jugui la seva pervivència com a nació. Els científics a Catalunya, com la resta de ciutadans, viuen intensament aquest moment. No sabem si la majoria són favorables o contraris a la independència de Catalunya. Sabem, això sí, que n’hi ha molts, entre ells els més reconeguts, que hi estan inqüestionablement a favor. Aquest blog és per escoltar-ne les raons.”

 El blog Científics per la independència neix amb el suport de la nostra sectorial, per la qual cosa us demanem que llegiu, comenteu, distribuiu tant àmpliament com pogueu i contribuiu. Podeu enviar les vostres entrades (idealment entre 300 i 500 paraules) a cientificsxindependencia@gmail.com.

 També podeu fer el seguiment per facebook i  twitter (@cientificsXindy)

25-02-2015

Eudald Carbonell opina sobre la independència de Catalunya

De nou us oferim un enllaç a una entrevista a un científic, en aquest cas Eudald Carbonell, de la sèrie “Faces of Independence” que publica VilaWeb. Carbonell, destacat arqueòleg, respon a la pregunta de què pot aportar una Catalunya independent al món amb les següents paraules: “Catalunya ha participat en la revolució agrària, en la revolució industrial i en la revolució científico-tècnica. Aleshores, Catalunya, com a país petit, pot aportar una experiència mil·lenària. Amb un enfocament modern, podem ajudar a construir una realitat universal. És a dir, no s’ha de ser gran per a fer una aportació. Es pot ser molt petit, però gran de pensament.”

Eudald Carbonell va ser una de les personalitats científiques que va aparèixer al vídeo “Estem preparats per ser capdavanters en recerca”, que va preparar la nostra sectorial en col·laboració de la Sectorial d’Audiovisuals.