12-12-2013

Un cuc que cova els ous com les gallines

Un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona  i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio), han descobert una nova espècie de cuc marí al continent antàrtic,  l’Antarctonemertes riesgoae, que cova els ous tal com ho fan les gallines. La descoberta, que ha estat publicada a la revista Polar Biology, s’ha dut a terme en col·laboració amb altres experts de la Universitat d’Alcalá, de l’Institut Espanyol d’Oceanografia i de la Universitat de Harvard.

En el medi marí antàrtic, l’equip científic de la UB va descobrir que durant la reproducció la femella d’aquesta nova espècie de nemertí secreta una substància mucosa per la paret del cos que es solidifica en contacte amb l’aigua del mar fins a formar una cobertura elàstica. Un cop format el capoll, la femella hi diposita els ous i s’hi posa al damunt. No és estrany que alguns animals covin els ous de la posta, però sí que ho és que ho faci un cuc marí antàrtic, i que a més la femella defensi enèrgicament la posta quan s’intenta arrencar els capolls del substrat on estan adherits. Fins ara només es coneixien dues espècies antàrtiques d’aquest grup amb un comportament similar.

La recerca s’emmarca dins el projecte Actiquim-II, del qual ja vam informar en una notícia apareguda al nostre blog el passat 17 de setembre sobre la descoberta de l’Osedax deceptionensis, una nova espècie d’invertebrat marí que s’alimenta d’ossos.

Antarctonemertes riesgoae

Antarctonemertes riesgoae

Marta Alegret (Universitat de Barcelona)

Escriu el teu comentari