03-11-2013

Un químic català citat en les deliberacions del Nobel de Química 2013

La Fundació Nobel cita al Dr. Feliu Maseras de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) en els treballs que han contribuït al Nobel de Química d’enguany.

En aquesta edició, el guardó de Química se l’han endut Martin Karplus, Michael Levitt i Arieh Warshel per la seva recerca en el desenvolupament dels mètodes multiescala, en els que es basa l’actual química computacional.

Els mètodes multiescala afegeixen una altra dimensió a la química computacional, ja que utilitzen diferents mètodes per a diferents regions del mateix sistema químic a estudiar. El cas més típic és la utilització d’un mètode quàntic, precís però car des del punt de vista computacional, per descriure una regió petita del sistema, i un mètode de mecànica molecular, amb menys cost computacional, per a la resta del sistema.

En la seva plana web, la Fundació Nobel assenyala: “El treball premiat aquest any amb el Nobel ha estat el punt de partida teòric indispensable pel desenvolupament de models més precisos. Però a aquest models i a altres estudis més aplicats han contribuït també els treballs d’altres científics com són:  J. Gao , F. Maseras i K. Morokuma, U.C. Canta i P. Kollman, i HM Senn i W. Thiel”

El treball al que es refereix la Fundació és el publicat per Maseres i Morokuma al  Journal of Computational Chemistry el 1995. En Feliu Maseras va treballar en aquells anys amb el professor Morokuma, una altra de les grans figures en el món dels mètodes multiescala. La recerca descrita en l’article publicat consisteix en una adaptació i generalització dels mètodes multiescala per facilitar la seva aplicació en altres camps de la química, diferents de la bioquímica, com la catàlisi homogènia i el càlcul teòric de l’espectre de molècules dissoltes en un líquid. Aquesta és la segona vegada que el professor Maseras apareix com a referència en els Nobels. El professor Akira Suzuki, Premi Nobel de Química el 2010, en la Nobel Lecture que va tenir lloc el 8 de desembre de 2010 a la Universitat d’Estocolm, també fa referència a un article del professor Maseras sobre una investigació desenvolupada a l’ICIQ.

L’ICIQ , juntament amb institucions amb tanta notorietat com l’Institut Català  d’Arqueologia Clàssica, l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, el Parc Tecnològic del Vi, l’Hospital Joan XXIII o el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya, formen part del Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS)

Aquest campus és un clúster important de recerca i innovació que integra 1700 investigadors en el Camp de Tarragona, d’on han sortit publicats 1028 articles científics i als que se’ls han estat concedit 192 projectes amb un muntant total de 19 milions d’euros.  Així per exemple, el Parc Tecnològic del Vi de Falset ( VITEC ) ha posat en marxa recentment un projecte per adaptar el reg de la vinya al tipus de Sòl , la varietat de raïm i els requeriments dels enòlegs, amb una evident millora de la qualitat del producte .

Però sense sortir del mateix camp que Feliu Maseras, l’edició espanyola de la revista “MIT Technology Review” ha escollit Bernat Ollé, Enginyer Químic per la URV, com a jove innovador. El juny de 2007 el va contractar la firma d’inversió PureTech Ventures, i va fundar per a ells, des de zero, quatre noves empreses de biotecnologia on es treballa en la capacitat de modular el microbioma per fabricar una nova classe de medicaments per tractar diversos tipus de malalties.

Elena Escubedo (Universitat de Barcelona)

Enllaços

Escriu el teu comentari